13 + 1 «τρικ» για έξυπνες αγορές

Αγορές μέσω Ίντερνετ, δωρεάν ευχετήριες ηλεκτρονικές κάρτες και τηλεφωνήματα χαμηλού κόστους, μεταχειρισμένα αξεσουάρ και ανταλλαγές ρούχων είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα και να περιορίσετε τα έξοδα των εορτών. Οι καταναλωτικές οργανώσεις συμβουλεύουν το κοινό να κάνει αυστηρό προγραμματισμό και να μην παραφουσκώνει τις πιστωτικές κάρτες, καθώς τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα υψηλά. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό με 13+1 λύσεις για να κάνετε οικονομία. 



ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Προτιμήστε τις online αγορές κυρίως για ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, αλλά και για βιβλία, CDs και DVD (π.χ. www.public.gr, www.amazon.com ) τα οποία διατίθενται πάνω από 30% φθηνότερα στα εικονικά ράφια. Μάλιστα, ιστοσελίδες γνωστών αλυσίδων ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας (όπως στα www.kotsovolos.gr, www.vodafone.gr ) προχωρούν σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις όταν οι αγορές γίνονται μέσω Διαδικτύου. «Καλό θα είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν με προπληρωμένες κάρτες σε περίπτωση που υποκλαπούν στοιχεία από κακόβουλο λογισμικό ή χάκερ» λέει ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΥΧΕΣ
Γλιτώστε χρόνο και εξοικονομήστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε σε ευχετήριες κάρτες, φακέλους και γραμματόσημα, στέλνοντας κάρτες μέσω e-mail. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν e-cards με ευφάνταστα και χιουμοριστικά μηνύματα ( www.in.gr/e-cards/, ecards.co.uk, virtualgravy.com ).

ΚΛΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Μιλιούνια συγγενών στο εξωτερικό;
Και πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τη θεία στο Σικάγο; Πραγματοποιήστε φθηνές κλήσεις μέσω Ίντερνετ ( www.skype.com, www.vonage.com ) αγοράζοντας χρόνο για να μιλάτε με ελάχιστη χρέωση σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα σε όλο τον πλανήτη.

ΤΟ «ΣΙΚ» ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Τα παλιά ρούχα που δεν φοράτε πια θα σας βοηθήσουν να περικόψετε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για την ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας: στη διεύθυνση www.bigwardrobe.com σας δίνεται η δυνατότητα να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε κομμάτια που δεν χρειάζεστε, καθώς και να αγοράσετε μεταχειρισμένα και επώνυμα σε εξευτελιστικές τιμές- π.χ. τζιν Ραλφ Λόρεν 20 ευρώ, μπλουζάκι Λακόστ 17 ευρώ. Το πιο «καυτό» χαρακτηριστικό της μόδας είναι πλέον η ανταλλαγή ρούχων και το «σικ της ύφεσης» (recession-chic). Στατιστικά στοιχεία της αγγλικής κυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχουν ρούχα αξίας 10 δισεκατομμυρίων στερλινών που μένουν αχρησιμοποίητα στις ντουλάπες. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να παραχωρηθούν σε άλλους, καθώς και να χρησιμοποιηθούν ως «συνάλλαγμα» για την απόκτηση νέων κομματιών.

ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ανακαλύψτε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο μέσα από ειδικές μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ οι οποίες συγκρίνουν τις τιμές ίδιων προϊόντων που διατίθενται από ηλεκτρονικά καταστήματα. Στην ιστοσελίδα www.skroutz.gr πραγματοποιείται κρας τεστ τιμών σε είδη δώρων, γραφείου, προϊόντα ήχου και εικόνας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οικιακές συσκευές, τηλεφωνία, αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, βιβλία, υγεία και ομορφιά και πολλά ακόμα.
Επίσης στα trivago.gr και hotelbase.gr συγκρίνεται το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία, ενώ στο livesupermarket.gr μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι τιμές σούπερ μάρκετ στην Κρήτησύντομα και για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόσχονται οι δημιουργοί της ιστοσελίδας.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Ο αυστηρός προγραμματισμός των αγορών είναι το Α και το Ω, σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: «Είτε πρόκειται για δώρα, είτε για αγορές σε σούπερ μάρκετ, βασικό είναι να καταγράφουμε τις πραγματικές μας ανάγκες σε λίστα και να μην παρεκκλίνουμε».

ΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ» ΔΩΡΑ
Τα επονομαζόμενα «αόρατα» δώρα, όπως ηλεκτρονικά εισιτήρια, άλμπουμ μουσικής που μπορεί κάποιος να κατεβάσει στον υπολογιστή του εύκολα και γρήγορα, γλιτώνουν χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα στο site του iΤunes ( www.itunes.com ) μπορείτε να αγοράσετε μουσική ή και φιλμ και η ειδική υπηρεσία να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο πρόσωπο που κάνετε το δώρο, ώστε να το κατεβάσει στον υπολογιστή του. Ακόμα, στη διεύθυνση www.airtickets.gr μπορείτε να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Προσοχή: πρέπει να γνωρίζετε πώς ακριβώς αναγράφεται στο διαβατήριο το όνομα του προσώπου που θα δωρίσετε τα εισιτήρια.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Για πιο συμφέρουσες αγορές μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ειδικές κάρτες που δεν είναι πιστωτικές. Π.χ. με την κάρτα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ κάθε φορά που περνάτε από το ταμείο κερδίζετε 1 πόντο για αγορές 3 ευρώ ή 0,03 ευρώ έκπτωση. «Οικονομία στο σούπερ μάρκετ επιτυγχάνεται με την επιλογή των εποχικών οπωροκηπευτικών έναντι αυτών του θερμοκηπίου. Επίσης όσον αφορά τα τυροκομικά, καλό είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τα χύμα και όχι τα συσκευασμένα που είναι αρκετά πιο ακριβά», λέει η κ. Καλαποθαράκου από την ΕΚΠΟΙΖΩ. «Ακόμα στις προσφορές καλό είναι να συγκρίνουμε την τιμή της μονάδας με το σύνολο της προσφοράς, καθώς και την ημερομηνία λήξης, για να καταλάβουμε αν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε τη συγκεκριμένη ποσότητα» επισημαίνει ο κ. Τσεμπερλίδης από το ΚΕΠΚΑ. ΡΙΞΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΟΡΙΟ
Τη χρήση μίας ή το πολύ δύο πιστωτικών με χαμηλό όριο ώστε να μην παρασύρονται οι καταναλωτές σε υπερβολικές αγορές προτείνει η κ. Καλαποθαράκου από την ΕΚΠΟΙΖΩ. «Ει δυνατόν να καταβάλλεται όλο το ποσό των μηνιαίων αγορών ώστε να μη χρεώνεται ο καταναλωτής με τόκους» επισημαίνει η ίδια.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ
Στην περίπτωση που παραφορτώσατε την πιστωτική σας υπάρχει λύση: προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου προβλέπουν μηδενικό επιτόκιο για χρονικό διάστημα που συνήθως διαρκεί 12 μήνες ή πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το τρέχον. Για να γίνει η μεταφορά χρειάζεται να είναι εμπρόθεσμο το χρέος σας. Μετά την περίοδο χάριτος, το επιτόκιο επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ
Μετατρέψτε τις παλαιές συσκευές κινητών σε ρευστό ( www.hotshop.gr, www.zer.gr ) ή ανταλλάξτε τις με νέες. «Για παράδειγμα, αγοράζουμε το Ιphone 3G με τα 16 Gb στην τιμή των 300 ευρώ.
Και πουλάμε Νokia Ν95 με 8 Gb ηλικίας 6 μηνών στα 240 ευρώ» λέει ο κ. Γιώργος Καρατζάς από το hotshop.gr.

ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να σε πληρώνουν για να κάνεις αγορές;
Εκμεταλλευθείτε τα προγράμματα ανταμοιβής και επιβράβευσης συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, συλλέγοντας πόντους οι οποίοι μετατρέπονται σε ευρώ: ήδη πιστωτική κάρτα VΙSΑ προσφέρει έως και 3 πόντους για κάθε 3 ευρώ αγορών από συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και 1 πόντο για κάθε 3 ευρώ στις υπόλοιπες συναλλαγές εκτός από την ανάληψη μετρητών.
Όταν συλλεχθούν 200 πόντοι κόβεται δωροεπιταγή αξίας 6 ευρώ- δηλαδή το κέρδος φθάνει έως και 3%.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΝLΙΝΕ
Κινηθείτε με ασφάλεια στα ηλεκτρονικά μονοπάτια εγκαθιστώντας την τελευταία έκδοση προγράμματος προστασίας από τους ιούς και το κακόβουλο λογισμικό ( www.mcafee.com, .kasperksy.com ). Για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές επιβεβαιώστε ότι στο πεδίο του προγράμματος πλοήγησης όπου αναγράφεται η διεύθυνση του site υπάρχει εικονίδιο λουκέτου και η ένδειξη https.

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΔΩΡΩΝ
Ανακυκλώστε τα δώρα που σας έκαναν και δεν θέλετε να κρατήσετε, δωρίζοντάς τα σε γνωστούς. Συγκεκριμένους τίτλους μεταχειρισμένων DVD, CDs και βιβλίων τα οποία κυκλοφορούν διεθνώς μπορείτε μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.recycleagift.com να τα ανταλλάξετε με άλλα ή ακόμα και να τα πουλήσετε...

πηγή: www.tanea.gr

Written by

0 σχόλια: