"Το δημόσιο της… σφραγίδας και του καρμπόν πρέπει να τελειώσει"

Της Ρόης Χάικου

Η παγκόσμια αλλαγή πλεύσης για την HP, την μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στον κόσμο, που εγκαταλείπει την ενασχόληση με τα tablets και τα smart phones και σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του τμήματος προσωπικών υπολογιστών και συστήματων (PSG) δεν αλλάζει σε τίποτα την κεντρική στρατηγική της στην Ελλάδα. Και δεν είναι άλλη από το να παραμείνει ο leader της αγοράς και όταν αυτή επανακάμψει μετά την κρίση, να βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση.

Έτσι περιέγραψε, μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της HP Hellas τους στόχους που έχει θέσει το management της εταιρείας, σε μια περίοδο που όλοι δοκιμάζονται στην ελληνική αγορά.

- Κύριε Παπαδημητρίου, για τα έργα πληροφορικής του δημοσίου και το ΕΣΠΑ γίνεται πολύς λόγος. Όπως και για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στους διαγωνισμούς, τις κατακυρώσεις, την εκτέλεση αλλά και τις πληρωμές. Για την HP η εικόνα πώς διαμορφώνεται;

Κάθε κομμάτι της αγοράς πληροφορικής έχει επηρεαστεί σχεδόν το ίδιο λόγω της κρίσης. Και σίγουρα το γεγονός ότι από πλευράς δημοσίου δεν προχωρούν τα έργα, δυσχεραίνει την εικόνα στον κλάδο. Όσο κι αν επηρεάζει η κρίση, εμείς δεν έχουμε κάνει καμία απόλυση, διατηρούμε 303 άτομα προσωπικό στην Αθήνα και θέλουμε όταν η εικόνα βελτιωθεί να είμαστε πιο δυνατοί και με μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Αλλάζουμε για να περάσουμε τις Συμπληγάδες και να βγούμε μετά χωρίς απώλειες. Για να είμαστε και αύριο η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα.

Ενεργητικότητα από την κρατική μηχανή πρέπει να υπάρξει και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε όλους τους διαγωνισμούς και να διεκδικήσουμε το κομμάτι που μας αναλογεί, λόγω των μεγεθών μας. Αλλά παραμένουμε στο αν... επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την θέση μας στα έργα του δημοσίου με την άμεση δραστηριοποίησή μας αλλά και παράλληλα με προμήθειες μέσω των συνεργατών μας. Στόχος είναι να βελτιώσουμε και τα δύο κανάλια.

- Μεγάλη είναι και η συζήτηση για τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερα όταν έχουν στο παρελθόν δαπανηθεί σημαντικά κονδύλια για πληροφοριακά συστήματα.

Τα έργα υποδομών στο δημόσιο πρέπει να τρέξουν για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου βέβαια και αν μπορούν να γίνουν. Δεν μπορεί ακόμη να μιλάμε θεωρητικά για κάποια πράγματα, για διασταυρώσεις στοιχείων, ERP και κεντρικό πληροφοριακό σύστημα στον κρατικό μηχανισμό . Είναι εθνικό συμφέρον γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουμε την αιμορραγία του δημοσίου και τη σπατάλη πόρων.

- Εάν αποτολμούσατε μια πρόβλεψη για το 2012 για τον κλάδο της πληροφορικής, τι θα λέγατε ότι μπορεί να δούμε;

Κατ΄αρχάς τα προηγούμενα χρόνια είδαμε αποχωρήσεις εταιρικών σχημάτων και εξυγίανση στον κλάδο, αλλά και τώρα καταγράφεται αποχώρηση μικρών, ευκαιριακών παικτών. Αυτό που θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα για όλους στην Ελλάδα θα ήταν πρώτον, η αλλαγή σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο με συγχωνεύσεις. Και αυτό γιατί τα ενιαία σχήματα θα πρέπει να εναρμονίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα. Επίσης, την εικόνα μπορεί να αλλάξει η επιτάχυνση των έργων του δημοσίου και λιγότερο οι όποιες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες.

- Η HP τις τελευταίες εβδομάδες έχει μονοπωλήσει το διεθνές ενδιαφέρον λόγω της απόφασής της να αλλάξει στρατηγική. Ποια είναι αυτή η νέα στρατηγική;

Η HP αλλάζει και προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σήμερα. Η στρατηγική της πλέον, παγκοσμίως εστιάζει στην διαχείριση των πληροφοριών και αυτό που ανακοίνωσε ο όμιλος, είναι ότι σταματά η ενασχόληση με τα smartphones και τα tablet. Μια κίνηση στρατηγικά επιβεβλημένη, καθώς αυτό το κομμάτι της αγοράς απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ήταν εις βάρος του υπόλοιπου ομίλου, ιδιαίτερα μετά την είσοδο σε smartphones-tablets low cost εταιρειών που παράγουν φθηνότερα προϊόντα. Ο όγκος των πληροφοριών που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις είναι τεράστιος και εκ των πραγμάτων μη διαχειρίσιμος. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι κάθε 18 μήνες διπλασιάζεται ο όγκος πληροφοριών σε έναν οργανισμό.

Πλέον, είναι σαφές στην παγκόσμια αγορά ότι δεν μπορεί καμία εταιρεία να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς με την ίδια επιτυχία, γι’ αυτό και η HP εστιάζει ουσιαστικά πλέον σε διαφορετικές αγορές. Και σε αυτή την αγορά θα μπει δυναμικά η HP. Και εάν πραγματοποιηθεί και η εξαγορά της Autonomy (σ.σ. η HP ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία  έναντι 10 δισ. δολαρίων) θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

- Υπήρξε όμως, αναστάτωση ή παρερμηνεία των προθέσεων για το κομμάτι των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για το αν τελικά σταματά εντελώς την παραγωγή PC. Εντέλει αποφάσεις έχουν ληφθεί για αυτή τη δραστηριότητα;

Η HP είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών. Το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς ακόμη να έχουμε ενημερωθεί για τις τελικές αποφάσεις της μητρικής, είναι ένα spin off αυτής της δραστηριότητας και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας. Μια εταιρεία που θα είχε πωλήσεις της τάξεως των 40 δισ. δολαρίων και θα ξεκινούσε την δραστηριότητά της κερδοφόρα.

- Για δύο ακόμη δραστηριότητές σας, τις εκτυπώσεις και το λειτουργικό σύστημα των tablet συσκευών τι αποφάσεις έχουν ληφθεί;

Το κομμάτι των εκτυπωτών είναι τεράστια επένδυση για την HP και διατηρείται, αφού τα μερίδια μας παγκοσμίως είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, διατηρείται το webos, το λειτουργικό σύστημα των φορητών συσκευών, που είναι πνευματική ιδιοκτησία της HP και θεωρεί ότι έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον.



Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr


Written by

0 σχόλια: